Lakzegels

De post verzegelen met lak en een speciaal stempel, het kan ook in onze moderne tijd!

Ooit, op zoek naar speciale en ouderwetse kalligrafiematerialen kwam ik in een geweldig winkeltje terecht. Ze hadden niet alleen de door mij bewonderde pennen, inkten en papieren, maar ook zegels en bijbehorende lak. Walhalla! Daar heb ik m'n eerste lak en stempels gekocht. De ouderwetse lak is echter niet zo gemakkelijk te smelten en gebruiken als in de films lijkt. En ik vraag me af of de schrijvers van weleer er ook zo'n knoeiboel van maakten... embarassed

Maar sinds de aziaten ook internet ontdekt hebben en daar goedkopere versies (van toegegeven vaak mindere kwaliteit) aanbieden, is het mij gelukt om de lakzegel weer in het leven terug te brengen. Ook heb ik daar vele andere stempels kunnen vinden met vaak zeer moderne thema's, precies wat het zo leuk maakt om in this day and age toch zo'n ouderwets middel toe te passen.

 

De lakzegel, vroeger bestemd voor waarborging van briefgeheim en bevestiging van afzender, is natuurlijk ook toe te passen in andere situaties. Een zegel maakt een cadeautje net dat beetje persoonlijker.

 

 

Een klein ornament, dat kan opgehangen worden in bijvoorbeeld de kerstboom of aan een kastdeur:

 

Zoals ook vroeger al wel gebruikt werd: als verzegeling van keurmerk op een diploma of certificaat:

 

Of als persoonlijke invitatie voor een speciaal evenement:

 

Al met al legio mogelijkheden om de nostalgie van de lakzegel terug te brengen in ons dagelijks leven.

Omdat ik helemaal los ben gegaan op de zegels, heb ik uiteraard ook een goed voorraadje aan kleuren aangelegd. Zelf gebruik ik voornamelijk de metallic kleuren, de classics vind ik hoewel authentieker toch wat minder mooi om te zien.

 

Om ze van tevoren en/of op voorraad te kunnen maken, gebruik ik dubbelzijdig tape om op een later moment pas de zegel te bevestigen.